06 21810 387

Voice Dialogue (innerlijke dialoog) is het gesprek dat we voeren met onze interne stemmen. En via deze ‘stemmen’ of subpersoonlijkheden is ons gedrag goed te verklaren. Deze werkmethodiek is in de jaren ’70 ontwikkeld in Amerika door twee psychotherapeuten, Hal en Sidra Stone en bouwt voort op de grondbeginselen van o.a. Carl Jung.

De idee is dat wij niet uit één persoonlijkheid, maar uit verschillende subpersoonlijkheden bestaan die we afzonderlijk kunnen identificeren en kunnen aanspreken.

Iedere subpersoonlijkheid (of ‘ik’) heeft een eigen wil, eigen gedachten, gevoelens en dus een ook eigen stem. Naarmate we ouder worden ontwikkelen sommige van de in aanleg alle aanwezige subpersoonlijkheden zich meer dan andere. Er vormt zich een ’team’ van ‘Ikken’ waarmee wij ons identificeren en waarmee wij anderen en de wereld tegemoet treden.

Deze ‘ikken’ (of bodyguards), die allemaal ontwikkeld zijn om de oorspronkelijke kwetsbaarheid uit onze jeugdjaren bescherming te bieden, worden de primaire ikken genoemd. Tijdens je ontwikkeling beslis je meer of minder bewust dat een aantal subpersoonlijkheden niet ingezet moeten worden. Deze ikken, die vaak tegenpolen van de primaire subpersoonlijkheden zijn, worden verstoten of onteigende subpersoonlijkheden genoemd. En aan die kant is vaak het verlangen te vinden (naar meer rust, naar meer ontspanning, vrijheid en bijvoorbeeld assertiviteit).

Is het de aanpakker of perfectionist?

De theorie geeft vrij snel een diepgaand inzicht in de oorsprong van bepaald gedrag. En welke subpersoon/subpersonen graag de boventoon voert/voeren in jouw leven. Het antwoord op de vraag waarom men reageert zoals men dat doet is niet zelden te vinden in de ontdekking wie (welke persoonlijkheid) vooral sturing geeft aan dat gedrag. Is het de behager, de verantwoordelijke of de aanpakker?

In onze coaching werken wij graag met deze methodiek, omdat het zo effectief is voor de coachee. Het geeft snel inzicht als je je beseft dat jouw perfectionist iets te vaak aan het stuur zit. En dat het interessant kan zijn om jouw luie kant wat vaker uit de kattenbak van dezelfde bus te halen. En het verklaart waarom je telkens in dezelfde valkuil stapt en wat nodig is om daaruit te blijven.